CATALÀ - Poesia i drets humans a Primària: Índex  |  Explicació de l'activitat
ESPAÑOL - Poesía y derechos humanos en Primaria: Índice  |  Explicación de la actividad

Soterreu-me en terra lliure
Frances Ellen Watkins, 1864 (fragment)
Lletra sencera / Letra entera

Activitat: El joc dels esclaus. Actividad en español

Dormiria, estimats amics, on l'abús de poder
no puga furtar a ningú els seus drets.
Descansaré tranquil·la en qualsevol tomba
on ningú no diga esclau al seu germà.
No vull cap monument, pagat i altiu,
que ature la mirada dels transeünts.
Tot el que el meu anhelant esperit desitja
és que no em soterren en terra d'esclaus.

1- Lectura d'aquests versos.
2- Descripció de l'activitat:
Es fa una introducció. S'explica que segurament tots han sentit a parlar dels egipcis, i que potser saben com estava organitzada aquella societat, estratificada segons les classes socials.

PRIVILEGIATS:
-El Faraó. Considerat l'encarnació del deu a la terra.
-Nobles. Posseïen gran part de les terres, eren membres de la família reial i tenien moltes persones que treballaven per a ells.
-Sacerdots. Dirigien els rituals religiosos i també eren propietaris de terres.
-Escribes. No tenien terres, però estaven molt ben considerats; redactaven els papers oficials, portaven els comptes dels impostos reials i de les mercaderies que entraven i sortien dels magatzems del faraó.

NO PRIVILEGIATS:
-Pagesos. El grup més nombrós, vivien de manera modesta, amb el seu treball havien de mantenir la família i pagar els tributs al faraó, als nobles i als sacerdots.
-Artesans. Fabricaven ceràmica, escultura, papirs, lli per fer vestits.
-Comerciants. Compraven metall, fusta, perfums, en terres llunyanes i ho venien a Egipte.
-Servents. Feien feines a canvi d'un petit salari.
-Esclaus. Normalment eren presoners de guerra; no tenien drets i eren propietat del faraó. Treballaven en obres públiques, en mines, a l'exèrcit, etc.

L'ACTIVITAT
Es fa un sorteig entre els/les alumnes, amb l'objectiu de simular la composició de la societat de l'Antic Egipte. Hi haurà una papereta de Faraó, dos seran nobles, tres escribes, tres comerciants, tres artesans, cinc servents, quinze pagesos i la resta esclaus.
Un cop cadascú sàpiga quin és el paper que li ha tocat, haurà de buscar un distintiu que identifiqui el seu grup i el diferenciï dels altres (segons el grau d'elaboració, si es vol a aquesta part s'hi pot dedicar un dia de treball a la classe de plàstica). Després, es pot fer el següent joc de rol:
- Cada grup haurà de redactar una proclama des del punt de vista del paper que se li ha assignat. En ell redactat s'haurà d'explicar com és la seva vida, si està a gust, si és una vida fàcil, complicada, injusta...
- A continuació es llegeixen els escrits amb tot el gran grup.
- Es pot fer que parli tot el grup d'esclaus, o només un; personalitzar tots els problemes en un dels membres, posar-li nom, edat, procedència, etc.
- Altres opcions: llegir algun text sobre l'Antic Egipte i la seva estratificació social. Intercanviar-se els papers que han tocat per tal de facilitar poder entendre els diferents interessos de cada grup, etc.


Actividad: El juego de los esclavos

Dormiría, queridos amigos, donde el abuso de poder
no pueda hurtar a nadie sus derechos.
Descansaré tranquila en cualquier tumba
donde nadie diga esclavo a su hermano.
No quiero ningún monumento, pagado y altivo,
que detenga la mirada de los transeúntes.
Todo lo que mi anhelante espíritu desea
es que no me entierren en tierra de esclavos

1- Lectura de estos versos.
2- Descripción de la actividad:
Se hace una introducción. Se explica que seguramente todos han oído hablar de los egipcios, y que quizá saben como estaba organizada aquella sociedad, estratificada según las clases sociales.

PRIVILEGIADOS:
-El Faraón. Considerado la encarnación de Dios en la tierra.
-Nobles. Poseían gran parte de las tierras, eran miembros de la familia real y tenían muchas personas que trabajaban para ellos.
-Sacerdotes. Dirigían los rituales religiosos y también tenían tierras.
-Escribas. No tenían tierras, pero estaban muy bien considerados; redactaban los papeles oficiales, llevaban las cuentas de los impuestos reales y de las mercancías que entraban y salían de los almacenes del faraón.

NO PRIVILEGIADOS:
-Campesinos. El grupo más numeroso, vivían de manera modesta; con su trabajo tenían que mantener su familia y pagar los tributos al faraón, los nobles y los sacerdotes.
-Artesanos. Fabricaban cerámica, escultura, papiros, lino para hacer trajes.
-Comerciantes. Compraban metal, madera, perfumes en tierras lejanas y lo llevaban a Egipto.
-Sirvientes. Hacían trabajos a cambio de un pequeño salario.
-Esclavos. Normalmente eran prisioneros de guerra; no tenían derechos y eran propiedad del faraón. Trabajaban en obras públicas, en minas, en el ejército, etc.

LA ACTIVIDAD
Se hace un sorteo entre los/las alumnos/as, con el objetivo de simular la composición de la sociedad del Antiguo Egipto. Habrá una papeleta de faraón, dos serán nobles, tres escribas, tres comerciantes, tres artesanos, cinco sirvientes, quince campesinos y el resto esclavos.
Una vez que cada cual sepa cuál es el papel que le ha tocado, tendrá que buscar un distintivo que identifique su grupo y lo diferencie de los otros (según el grado de elaboración, si se considera adecuado, a esta labor se puede dedicar un día de trabajo en la clase de plástica). Después, se puede hacer el siguiente juego de rol:
- Cada grupo tendrá que redactar una proclama desde el punto de vista del papel que se le ha asignado. En el redactado tendrá que explicar cómo es su vida, si está a gusto, si es una vida fácil, complicada, injusta...
- A continuación se leen los escritos con todo el gran grupo.
- Se puede hacer que hable todo el grupo de esclavos, o solo uno; personalizar todos los problemas en uno de los miembros, ponerle nombre, edad, procedencia, etc.
- Otras opciones: leer algún texto sobre el Antiguo Egipto y su estratificación social. Intercambiar los papeles que han tocado para facilitar poder entender los diferentes intereses de cada grupo, etc.
 


retorn - retorno